Könyvtári zárórendezvény Kaposváron

kvtadmin : 2011. 12. 14.

Széchenyi terv tábal2011. december 13-án tartotta a „Somogyi könyvtárak a képzett emberért” projekt zárórendezvényét a kaposvári Megyei és Városi könyvtárban a TÁMOP pályázatban résztvevő somogyi könyvtárak konzorciuma. Az iskolánkból Kovács József igazgató utazott Kaposvárra. A Kapos Televízió internetes oldalán rövid összefoglalót is láthatunk az eseményről.

(http://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2011-12 13/hirado_2011_december_13_kedd.html)

Hogy mi valósulhatott meg iskolánk könyvtárában a pályázat segítségével, itt tájékozódhatunk

TÁMOP – 3.2.4 /08/1 Társadalmi Megújulás Operatív Program – Tudásdepó-Expressz

A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében. Somogyi könyvtárak a képzett emberért.

A pályázatban résztvevő konzorcium tagjai:

Megyei és Városi Könyvtár Kaposvár – konzorciumvezető, a balatonboglári Lukács Károly Városi Könyvtár, a csurgói Városi Könyvtár,  a Fonyódi Kulturális Intézmények, a marcali Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár,a nagyatádi Városi Könyvtár és a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium könyvtára.

A könyvtárunk által elnyert összeg:           6,8 millió Ft volt.

 

A pályázatban vállalt és megvalósított feladataink:

  1. Helyismereti információkereső-foglalkozások:

36 foglalkozás megtartását vállaltuk a pályázati időszakban a hátrányos helyzetű kistérség felső tagozatosainak. A foglalkozások az iskolánk parkjában tett sétával kezdődtek. A séta közben helytörténeti információkkal ismertettük meg a tanulókat. Majd könyvtáraink bemutatása következett, ezután pedig az informatika szaktanteremben minden tanuló a számítógépeken próbálhatta ki az előzőleg hallott információk alapján a tudását és közösen töltöttük ki a kézbe kapott füzeteket.

Helyismereti foglalkozás 1Helyismereti foglalkozás 2

 

2. Új Csurgói Kalauz

Már évek óta azon dolgoztunk, hogy minden csurgói műemlékről, nevezetességről, emléktábláról fényképeket készítsünk, reménykedve egy kulturális turisztikai kalauz megjelenésében.

Az utóbbi években örvendetesen sok olyan kiadvány jelent meg, amely Csurgó nevezetességeit, Csurgó híres személyiségeit mutatja be: a Csurgó monográfia, a Csurgói füzetek darabjai, a Csurgói Könyvtár új kötetei. Ehhez szerettünk volna hozzátenni egy rövid, útikalauz jellegű városbemutatót. Volt már egy hasonló jellegű füzet az 1970-es években, ez azért is viseli az Új Csurgói Kalauz címet.

Természetesen több mindent szerettünk volna megmutatni, de a terjedelem korlátozott volt, mivel egy pályázati lehetőséget használtunk ki. A követelmény az volt, hogy korszerű információkereső technikákat mutassunk be a hátrányos helyzetű kistérségünk tanulóinak. Úgy gondoltuk: miért ne kerestethetnénk helytörténeti információkat? Egy hátrányos helyzetű kistérségből gyakrabban vándorolnak el a fiatalok, de ha ismerik múltjukat, gyökereiket, talán csökkenthetjük ezt a folyamatot.

Csoportonként jöttek a foglalkozásokra a helyi és kistérségi iskolák felső tagozatos tanulói, hogy egy kis ízelítőt kapjanak a csurgói nevezetességekről, és mindezeket az ismereteket a füzethez mellékelt feladatlapot felhasználva az interneten való keresés segítségével rögzítettük. Minden résztvevő magával vihette a füzetet, melyet a későbbiekben is felhasználhat, hogy minél alaposabban megismerhesse szülővárosát, kistérségi központját.

 3. Katalóguskonverzió

A pályázat során Nagykönyvtárunk legrégibb könyveit dolgozzuk fel a SZIKLA könyvtári szoftver mélyleíró változatával, amely alkalmas a sokféle szabványos adat rögzítésére és rendszerezésére. Az elkészült bibliográfiai leírások nemcsak könyvtári portálunkon érhetők el a munka befejeztével, hanem egy országos régi könyveket nyilvántartó rendszer, a MOKKA-R katalógusában is.

 4.  Eszközbeszerzés – könyvtári bútorok

Kettő vitrines asztalt, egy darab falra szerelhető üveges tárlót, könyvtári polckiegészítéseket, kettő számítógép asztalt, és két multimédiás szekrényt  készíttethettünk a pályázati támogatásból 384 ezer forint értékben.

5.    Szakmai továbbképzéseken részvétel

Két tanfolyamon vehettünk részt az év során. Az egyik az új könyvtári portál építéséhez adott sok-sok segítséget és ötletet, a WEB 1.0-tól a 2.0 felé címmel. A másik az irodalmi adatbázisokról adott alapos tájékoztatást, amit ugyancsak jól felhasználhatunk a szakmai munka során.

6.  Plakát tervezése és elkészítése

      A reklámplakátunk elsősorban a TÁMOP keretében megrendezésre kerülő könyvtári események bemutatására készült.

7.  Interaktív könyvtári portál  -  www.csvmrgk.hu

Lehetőség adódott arra, hogy egy teljesen új könyvtári portált hozhassunk létre. Ez a portál nem egy egyszerű honlapként funkcionál, hanem alkalmas arra, hogy az érdeklődők rajta keresztül aktívan közreműködhessenek az ott látható anyagok elérésén túl az adatok véleményezésében, a saját adatok alakításában és interaktív módon közreműködhessenek a portál további tartalmi alakításában. Megtalálható itt a könyvtárunk katalógusa, mely ettől kezdve bárhonnan elérhető. Más könyvtárak adataiban ugyancsak kereshetünk. A saját digitális könyvtár is elérhetővé vált e felületen. A tartalom feltöltése folyamatos.

8. Helytörténeti adatbázisok kialakítása

Sokéves munka előzte meg a Sajtóhírek rovat kialakítását a könyvtári portálon, ami a rólunk szóló, általunk írt és a fontosnak tartott írások és cikkek gyűjteményét tartalmazza. Ezek elsősorban a helyi, megyei és országos egyházi és szakmai lapok folyamatos figyelésével kerültek kiválogatásra. Az írások szkennelése, rövid tartalmi összefoglalók megírása után kerülhetett sor a portálon lévő adatbázisok feltöltésére. A feltöltő munkából részt vállalt néhány kollégánk is. Ugyancsak a portál adott helyet a Csurgói hírességek adatbázis elkészítésének. Már több mint 120 volt csurgói személy életrajzi adata került nyilvánosságra a technika segítségével. A Városi Könyvtár digitalizálási projektjének köszönhetően és az ő segítségükkel készülhetett el a Csurgói Könyvtár, sok helytörténeti kiadvány és iskolánk régi évkönyveinek digitális változata, mely bárki számára elérhető a könyvtár portálján.

9. Olvasáskultúra fejlesztése író-olvasó találkozók rendezésével

Több olyan híresség is ellátogatott iskolánkba, akikkel az anyagiak szűkös volta miatt nem kerülhetett volna sor a találkozóra. Köszönthettük körünkben Lackfi Jánost, Stiblár Erikát, Gombos Pétert, Darvasi Lászlót és Miklya Luzsányi Mónikát.

    Köszönet illet mindenkit, aki segítette pályázati munkánkat az elmúlt években!

                                         Violáné Bakonyi Ibolya és Viola Ernő