150 éve született Kozma Andor

Kozma Andor Kozma Andor képe a Vasárnapi Újság 1897-es számában jenelt meg

(Marcali, 1861. január 12. - Budapest, 1933. április 26.) somogyi költő, újságíró, műfordító, országgyűlési képviselő, az MTA tagja.

Kozma Andor jogot végzett, biztosítási szakember lett, hosszú évekig volt a legnagyobb magyar biztosítótársaság főtitkára.

Ám közben újságíró, aki Az Újság hasábjain Koboz aláírással verses heti krónikákat ír, ezzel országos figyelmet kelt. A Borsszem Jankó című divatos vicclap is szívesen közli az irodalmi és politikai élet jelenségeiről rögtönzött, csattanós verseit. Az irodalmi világban szállóigeként terjed szójátékos szatírája a zseniskedő ifjú költőkről, akik egymást dicsérik a viszont-dicséret reményében:

Dicsérik egymást kölcsönben:
- Uram, lángész lobog önben,
- Uram, önben nemkülönben!...

A kilencvenes években megjelent verseskötetei jellegben és jelentőségben Heltai Jenő, Ignotus verseskönyveivel egyenrangúak, és politikai szellemben is ezekkel rokon. Költészetét legteljesebben Magyar symphoniák (1909) c. kötete képviseli. Leghíresebb költeménye, a Karthagói harangok talán az egész századfordulón a legszebb hitvallás 1848 emléke mellett, valamikor gimnáziumi érettségi tétel volt. Somogyi származásúként tanulmányt írt Eötvös József és Baksay Sándor életéről. Tagjai közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság is.

Csurgón 1939. június 3-án avatták fel Kozma Andor mellszobrát, Szörényi Tibor alkotását. Iskolánk cserkészcsapata 1938-ban vette fel a Kaposvárról indult költő nevét, a szobrot az épülő cserkészház bejáratához szánták.

A  Csurgói Könyvtár c. 20 kötetes sorozat 16. köteteként jelent meg dr. Merényi Oszkár Kozma Andorról szóló könyve. Ebben Igazmondások cím alatt olvashatjuk – bökverseit? bölcs verseit?Ízelítőül néhány:

Sajtó

Mikor még nem voltak újságok,

Nem tudtuk meg az igazságot.

Amióta vannak újságok,

Megtudunk minden hazugságot.

 

Hithűség

Magad hitét valljad ki bátran

És hidd, hogy mind közt az a hibátlan:

De sose mard más hitvallását,

A rút káromlás nem imádság;

Hogy az hithűség? – téves eszme

A kutya se hű, ha meg van veszve

 

Nagy karriér

Mint ér sok ember magas polcra,

Oh, láttam ezt nem egyszer én:

Szerénytelen volt minden porca,

Csak tehetsége volt szerény.

 

Életátkok

Az élet két legundokabb átka:

Egyik a pletyka, másik a nátha.

 

Olvasásra ajánljuk:

Kozma Andor: Életem.(Marcali-Kaposvár-Pest-Buda-Pápa az 1860-as években). Kaposvár, SMMI, 2001.

  utolsó frissítés: 2011. február 22., kedd, 18:02
 

Katalógus

 
 

Könyvtári bejelentkezés


 

Könyvajánlók

 

Közösség