Különleges digitális tárlaton láthatjuk viszont Csokonai Vitéz Mihály rímeit

kvtadmin : 2020. 03. 11.

Az egész kiállítás az interaktív elemeknek köszönhetően válik igazi élménnyé: hallgathatunk többek közt Csokonai-verseket, amelyek közül kettőt Bezerédi Zoltán színész szavalt el. De nem mindennapi módon fújhatunk magunknak verseket egy digitális pitypang segítségével: ahogyan fújja a rímek szerelmese az üveglapot, úgy jelennek meg a mögötte lévő kivetítőn Csokonai Vitéz Mihály szavai. Vannak felhajtható fülek, amelyek alatt Csokonai anekdotákat találunk. Ha elolvassuk őket, alattuk azonban az is ott olvasható, hogy ez nem igaz. Ugyanis Csokonait garabonciásnak is hívták, mivel kalandos élete során rengeteg legenda keletkezett róla.

– Ez az egyetlen önálló Csokonairól szóló kiállítás az országban és természetesen Csurgón is – mondta el lapunk érdeklődésére Violáné Bakonyi Ibolya, a történelmi park idegenvezetője. – Ez a kiállítás Csokonai egész életművét felöleli. Ugyan a költő nevét viselő református gimnáziumban van egy Csokonai tárlat, de az kizárólag a csurgói évekre fókuszál.

A látogató végig követheti a poéta életét születésétől haláláig. – A nehézséget az adta Demeter Júlia főkurátornak, hogy egy érdekes, ugyanakkor látványos kiállítást rendezzen be úgy, hogy Csokonai után papírokon kívül semmi sem maradt – tette hozzá Violáné Bakonyi Ibolya. – Az egyik legkülönlegesebb a komáromi szalon és a színpad. Ha az egyik függönyt elhúzzuk, ott a Kultúra, ha pedig a másikat, akkor a Karnyóné című dráma díszletét látjuk. Itt majd drámapedagógiai foglalkozások keretében el lehet foglalni a színpadot.

A tárlatot egy Interreg határokon átnyúló európai uniós projekt keretében alakították ki. A csurgói Csokonai Vitéz Mihály-kiállítás már látogatható a történelmi parkban kedden, szerdán és csütörtökön 13 és 16 óra között. Bejelentkezés alapján viszont szinte bármikor várják az irodalom szerelmeseit.

Alcím
Egy évet töltött Csurgón, mégis nagy hatással volt a város életére Csokonai Vitéz Mihály, akinek tiszteletére különleges kiállítás készült a Csurgói Történelmi Parkban. Az egyedülálló tárlaton kirajzolódik a látogató előtt a költőóriás életútja.
Forrás
https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-digitalis-tarlaton-lathatjuk-viszont-csokonai-vitez-mihaly-rimeit-2063898/
Forrás url
https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-digitalis-tarlaton-lathatjuk-viszont-csokonai-vitez-mihaly-rimeit-2063898/
Szerző
Koszorús Rita
Megjelenés dátuma
Rögzítés dátuma