Jurta, de nem Mongóliában

kvtadmin : 2014. 03. 21.

Jurta Planetárium2014. március 20-án egy érdekes programon vehettünk részt a csillagász körösökkel. A Kolping-Nagyváthy Középiskola aulájába kitelepült egy mozgó digitális planetárium. Lehetőséget kaptunk, hogy mi is meglátogassuk a csillagászati előadást, a Baksay Alapítvány támogatása révén. A rendezvény sajnos éppen egy napra esett a Kenguru matematikai versennyel ezért még futnunk is kellett, hogy elérjük az előadás kezdetét. Bár megérte a kis kellemetlenséget, hiszen cserébe a Naprendszerben és a csillagos égbolton utazhattunk a kivetített 3d-s képek segítségével.

A planetárium a Partiscum Csillagászati Egyesület fejlesztése, amivel 2013. májusától járják az országot. A vetítő egy bárhol felépíthető 6 méter átmérőjű és 4,5 méter magas, levegővel felfújható kör alakú jurta-szerű építményben kapott helyet. A napfényt egyáltalán nem engedte be a profi módon elkészített „előadóterem”. Még a bejáratot is tépőzárral zárták le, miután utolsóként bebújtunk az előadóterembe. A meleg ellenére sem éreztük magunkat kényelmetlenül, hiszen volt légkondicionálás is a jurta belsejében.

Az előadás egy múltbéli látogatással kezdődött, mely során a dinoszauruszok világa elevenedett meg. A program során egy 15 perces teljes kupolás film segítségével végiglátogattuk a Naprendszer bolygóit, megismertük ezek jellegzetességeit, fizikai adataikat, sőt néhány bolygó felszínére le is szálltunk. Ezt követően egy előadó segítségével tanulmányozhattuk az égbolt nevezetes csillagképeit, a jellegzetes égi mozgásokat (csillagok, csillagkép, szabadszemes jelenségek, bolygók, galaxisok, csillagködök).

A kör tagjaival elhatároztuk, hogy nem mondunk le a pécsi planetárium idei látogatásáról sem, mivel ott tovább folytathatjuk az elkezdett csillagászati kurzust egy újabb témájú előadás megtekintésével.