Csokonai emlékkonferencia Csokonai születésnapján - 1773. november 17. alkalmából

DI : 2024. 01. 18.

Részlet
Iskolánk névadójának 250. születésnapján „Csak a behunyt szem semmi ágán?” címmel neves irodalomtörténészek közreműködésével emlékkonferenciát rendeztünk Csokonai Vitéz Mihály tiszteletére. A konferenciát diákjaink előadása nyitotta meg, a Szegény Zsuzsi a táborozáskor c. vers dramatizált változatát adták elő. A felkészítő tanár Majzik Valéria volt. A vendégeket Füstösné Ábrahám Judit igazgató asszony, Jakab István igazgatótanács-elnökünk és Füstös János, Csurgó város polgármestere köszöntötte. Bertók László Csokonai c. versét Gazda Gergő adta elő, melynek egyik sora a programunk címét adja, már bevezette az első előadást: Fűzfa Balázs a semmi motívumát elemezte Csokonaitól József Attiláig. Másodikként Hovánszki Mária A Reményhez c. óda keletkezésével, dallamvilágával, rejtett üzenetével ismertette meg a hallgatókat, majd Csörsz Rumen István beszélt a költő közvetítő, szintézisteremtő szerepéről.
Granasztói Olga előadásából kiderült, hogy a soha el nem készült debreceni Csokonai-emlékmű végül tervezőjének, Kazinczy Ferencnek síremlékeként valósult meg. Demeter Júlia egy olyan iskolai füzetet mutatott be, amely Csokonai debreceni tanítványáé volt, a szatmárnémeti könyvtárban lelt kézirat ismeretlen Csokonai-verseket is rejtett.
Az előadások után az iskolánk által közzétett „Vitéz Mihály ébresztése” c. online irodalmi vetélkedő eredményhirdetése következett. A konferenciát Hovánszki Mária és Csörsz Rumen István koncertje zárta: Csokonai egykorú dallamokra énekelt versei között elhangzottak a Csurgón írt Karnyóné c. színdarab betétdalai is.
Az egész napos rendezvényen részt vettek az iskola diákjai és pedagógusai, meghívott vendégek, Csurgó város intézményeinek képviselői, érdeklődő öregdiákok, valamint a diákpályázat versenyzői felkészítő tanáraikkal.
Az emléknap főszervezője, házigazdája Violáné Bakonyi Ibolya volt.
Az esemény a NÖRI támogatásával valósult meg. A városi önkormányzat és a Baksay Alapítvány jutalomkönyvekkel támogatta a rendezvényt.

Iskolánk 2 csapata vett részt a "Vitéz Mihály ébresztése" címmel meghirdetett irodalmi pályázaton! Balogh Laura, Ihárosi Dorottya és Berkes-Hoffman Botond alkotta csapat 2. helyezést ért el! Emellett Ihárosi Dorottya által írt Csokonai versátirat is különdíjat kapott!
Felkészítő: Kissné Gulyás Gabriella


Tóth Eszter, Tratnyek Sára és Tóth Marcell Gyula összetételű csapat a legjobb plakát kategória különdíjasa lett!
Felkészítő: Weisingerné Barbér Katalin
Gratulálunk!

Linkek az eseményhez a Csurgó Tv honlapján: 

https://www.csurgotv.hu/hirek/kozelet-1/neves-szakemberek-tartottak-eloadast-a-csokonai-unnepsegen-1068.html

https://www.csurgotv.hu/hirek/kozelet-1/eredmenyhirdetes-es-koncert-a-csokonai-unnepseg-zarasakent-1069.html

 

"Vitéz Mihály ébresztése" című online irodalmi vetélkedő pályázati anyagai: 

https://drive.google.com/drive/folders/1cJMPz6YExlPWLIPGIASEuGamYVHwTZWl